VN waarschuwen voor nieuwe humanitaire crisis in Oost-Afrika

Als er niet snel maatregelen worden genomen, dan stevent de provincie Ogaden, in het oosten van Ethiopië, af op een humanitaire ramp. Dat laten de Verenigde Naties weten in een nieuw rapport dat vorige week verscheen.
Al decennia lang wordt het oosten van Ethiopië getroffen door een gewapende en lange tijd bescheiden guerrillaoorlog tussen de Ethiopische regeringstroepen en het rebellenleger van het Nationaal Bevrijdingsfront van Ogaden (ONLF). Het ONLF bestaat grotendeels uit Somalische inwijkelingen van de Dorad-clan en vecht al jaren voor zijn onafhankelijkheid van de Ethiopische regering. Deze zou zich schuldig maken aan racisme en schending van mensenrechten tegenover de Somalische meerderheid in het gebied. 
Enkele maanden geleden escaleerde het conflict toen de ONLF-rebellen een aanslag pleegden op een Chinese olie-installatie en daarbij 74 mensen doodden. Het Ethiopische leger reageerde met een grootscheeps tegenoffensief waarmee het de opstand tracht te ontwrichten.
Begin juli meldde MO.be de problemen in Ogaden al -en het feit dat de VS beide ogen dichtknepen voor de mensenrechtenschendingen daar. 

Nieuw VN-rapport


Na een vijfdaags bezoek aan de regio proberen de Verenigde Naties nu opnieuw de aandacht te vestigen op het conflict, waar journalisten en inspecteurs van mensenrechtenorganisaties liefst zo ver mogelijk op afstand worden gehouden.
De VN eisen de opheffing van de voedselblokkade die de Ethiopische regering in april afkondigde en die op dit moment de voedselveiligheid van duizenden burgers in gevaar brengt. “De prijs van basisgoederen is verdubbeld en de waarde van het levend vee, de belangrijkste inkomstenbron in deze afgelegen gebieden, is met een derde gedaald”, meldt het rapport. Bovendien is er een groot tekort aan geneesmiddelen en bereikt slechts 10% van de voedselhulp de meest kwetsbare burgers.
De VN spreken over een “alarmerende situatie” die zou kunnen leiden tot een humanitaire crisis als er niet snel hulp komt voor de duizenden burgers die zich momenteel temidden van de gewapende strijd bevinden.

“Ethiopië wil meewerken”


De Ethiopische regering heeft laten weten dat ze bereid is om mee te werken aan een betere voedselverspreiding in Ogaden en wijst erop dat de VN in hun rapport “nog niet” spreekt over een humanitaire crisis. Op de prangende vraag van de VN naar verder onderzoek in de regio, hield de Ethiopische regering zich opvallend afzijdig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.