Vrouwen boven in Spaanse regering maar niet in processies

De Spaanse regering telt nu voor het eerst meer vrouwen dan mannen. Maar op sommige andere plaatsen in Spanje is de gelijkheid nog ver af. Tijdens heel wat processies in de Goede Week worden vrouwen eenvoudigweg geweerd.
Experts zeggen dat Spanje grote vorderingen maakt in zijn gelijkekansenbeleid. De socialistische premier José Luis Rodríguez Zapatero herschikte onlangs zijn kabinet, waardoor de vrouwelijke ministers voor het eerst in de meerderheid zijn, met bovendien twee vrouwen op sleutelposities.
Maar elders is nog werk aan de winkel. De beroemde processies in de Goede Week blijven vrouwen discrimineren. In de steden Zamora en Sevilla bijvoorbeeld weigeren veertien broederschappen vrouwen op te nemen, waardoor die niet kunnen meestappen in de processie. In de regio Extremadura, aan de grens met Portugal, zijn vrouwen niet gewenst in de optocht van empalados, waarbij de deelnemers een horizontale balk op hun schouders dragen waaraan hun handen zijn vastgebonden.
De Goede Weekprocessies zijn heel belangrijk in Spanje. Overal in het land worden ze gehouden, vaak massaal bijgewoond door toeristen. Volgens een studie van de sociologen José Santiago García en Alfonso Pérez Agote neemt een kwart van de Spanjaarden deel aan de processies. Veel van de optochten zijn hun uitgesproken religieuze karakter kwijt en zijn nu vooral culturele symbolen. “De processies zijn culturele vormen die steeds minder met de katholieke kerk te maken hebben”, zeggen ze.
Er zijn ook al uitgesproken niet-religieuze optochten, zoals in Llobregat, vlakbij Barcelona. Zij lijken sterk op de religieuze processies, zegt organisator Miguel Herrero, maar het enige verschil is dat ze niet beginnen en eindigen aan een kerk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.