WEF kijkt naar het Oosten

China en India hebben de toekomst in handen. Het toenemende belang van de twee Aziatische landen in de wereldeconomie wordt één van de centrale thema’s op het Wereld Economisch Forum (WEF) van dit jaar. Het is een bevestiging van een uitgangspunt dat multinationale ondernemingen al jaren hanteren.

De vijfdaagse bijeenkomst van topondernemers, financiers en machtige politici in het Zwitserse Davos begint op 25 januari. Volgens Klaus Schwab, de stichter en directeur van het WEF, zal de verschuiving van het (mondiale) zwaartepunt van West naar Oost zich zowel in de wereldeconomie als in geopolitiek opzicht doen voelen. We zien de eerste gevolgen al in de toenemende strijd om grondstoffen.

De snelle expansie van China is al langer dan 10 jaar voer voor analisten en experts. Maar het thema gaat niet vervelen. Volgens Schwab zullen er 735 topondernemers deelnemen aan de bijeenkomst, een record. We moesten de registratie enige tijd geleden stopzetten. Iedereen wil naar Davos komen.

Naast de opkomst van India en China zal het WEF dit jaar ook de ontwikkeling van nieuwe technologieën in de kijker plaatsten. Kennis is koopwaar geworden, zegt Schwab.

Anders dan de voorbije jaren is er dit jaar nauwelijks aandacht voor ontwikkelingssamenwerking en armoede. Afrika en Latijns-Amerika komen nauwelijks aan bod. De twee continenten zijn ook slecht vertegenwoordigd in het deelnemersveld. Er reizen amper vier Zuid-Afrikaanse industriëlen naar Davos, twee Brazilianen en één ondernemer uit Mexico.

Een onderwerp dat elk jaar terugkeert zijn de perspectieven voor economische groei. Schwab is er niet helemaal gerust in - volgens hem is de wereldeconomie kwetsbaar. Op de beurzen heerst een zekere zenuwachtigheid over de toekomstige economische ontwikkeling.

Zoals altijd zijn tegenstanders van het forum van plan luidkeels te protesteren tegen de bijeenkomst. Het forum is niet legitiem zegt Andreas Missbach van de Verklaring van Bern, een Zwitserse niet-gouvernementele organisatie. Het probleem is dat ondernemers hier samen zitten met politieke leiders en de top van internationale organisaties. En het zijn de grote ondernemingen die de agenda bepalen. Dat komt volgens hem neer op een privatisering van de grote problemen in de wereld

Zwitserse organisaties hebben aangekondigd dat ze dit jaar vooral in andere steden zullen betogen. De vergaderzalen in de luxehotels in Davos zelf worden voor het WEF altijd hermetisch afgegrendeld door de ordediensten. Volgens het WEF trekt de Zwitserse staat 5 miljoen euro uit voor de beveiliging van de bijeenkomst. Het leger zet 5.500 manschappen in om aanslagen te voorkomen. Eventuele betogers worden in toom gehouden door een indrukwekkende politiemacht. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.