Zwarte boeren in VS klagen racisme van ministerie aan

Zwarte boeren in het zuiden van de Verenigde Staten beschuldigen het ministerie van Landbouw (USDA) van racisme. De zaak krijgt opnieuw veel aandacht na het onterechte ontslag van een zwarte ambtenaar voor vermeende racistische uitspraken.
Zwarte boeren hadden in 1997 een grote rechtszaak aangespannen tegen de USDA, de zogenaamde Pigford-zaak. Zwarte boeren verloren toen honderden hectaren landbouwgrond per dag, zegt Gary Grant, voorzitter van de Vereniging van Zwarte Boeren in North Carolina. “De meesten gingen failliet door discriminerende en racistische acties van ambtenaren van de USDA.” Ze weigerden de zwarte boeren leningen en hulpprogramma’s, of gaven niet de volledige som, of vertraagden de procedure, zegt Grant.
Wat toen nooit verteld werd, zegt Grant, is dat in USDA-kantoren stroppen aan de muur hingen, dat de ambtenaren dassen droegen met de vlag van de Confederatie op, “allerlei subtiele hints met de boodschap ‘jongen, vergeet niet waar je bent’. Niet een van hen is ontslagen of gedegradeerd.”

Shirley Sherrod


De zaak krijgt opnieuw aandacht door het ontslag vorige maand van de zwarte ambtenaar Shirley Sherrod, hoofd van het USDA-kantoor voor plattelandsontwikkeling in Georgia. Een rechtse blogger, Andrew Breitbart, had een video op het internet gezet waarin Sherrod vertelt dat ze niet alles gedaan heeft om een arme blanke boer in nood te helpen. Onder druk van haar oversten bood ze haar ontslag aan.
Maar Breitbart had slechts enkele minuten van de toespraak online gezet. Uit de volledige toespraak, die 45 minuten duurde, bleek dat  Sherrod net de noodzaak tot samenwerking tussen blank en zwart had benadrukt en dat ze de boer in kwestie uiteindelijk geholpen heeft. De USDA bood haar daarop een nieuwe baan aan, president Barack Obama belde Sherrod persoonlijk om zich te verontschuldigen.

50.000 dollar te weinig


De Pigford-zaak werd uiteindelijk buiten de rechtbank geregeld. Gedupeerde boeren konden elk een schadevergoeding van 50.000 dollar (38.000 euro) krijgen. Sommige boeren vonden dat te weinig omdat hun grond meer waard is, om nog niet te spreken over het jaarlijkse inkomensverlies. “We wilden geen 50.000 dollar, we wilden onze grond terug”, zegt Grant.
Bovendien, meldde IPS in 2004, kregen veel boeren het geld nooit te zien. Volgens John Zippert van de Federatie van Zuidelijke Coöperaties hebben 22.000 mensen zich aangemeld in 1999. “Daarvan hadden er ongeveer 15.000 geen succes.” Niet iedereen kon in beroep gaan.

1,25 miljard dollar


In februari dit jaar onderhandelde de USDA over een tweede ronde schadevergoedingen aan zwarte boeren. Zestig- tot zeventigduizend mensen dienden een claim in, Zippert schat dat de helft daarvan voor een claim in aanmerking komt.
Maar daarvoor is uiteindelijk 1,25 miljard dollar (950 miljoen euro) nodig. Een wet in 2008 voorzag in 100 miljoen dollar (76 miljoen euro) voor deze schadevergoedingen. Het Huis van Afgevaardigden heeft de nieuwe financiering al tweemaal goedgekeurd maar in de Senaat is de maatregel nog niet op de agenda geraakt.
Een van de oorspronkelijke eisers in de Pigford-zaak, Lucious Abrams, zegt dat iedereen, van bemiddelaar tot advocaat, beter geworden is van deze zaak, behalve de boeren zelf. “Wat er gebeurd is, is dat de advocaat ons in de steek gelaten heeft”, zegt hij. De advocaat had niet tijdig bijkomende documenten ingediend, aldus Abrams. “Zoals de rechtbank de zaak had geregeld, kon je jezelf niet verdedigen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.