Chili wil therapeutische abortus legaliseren

Chili, een van de meest conservatieve landen in Latijns-Amerika, zal naar verwachting aan het einde van dit jaar therapeutische abortus legaliseren. In de komende maanden wordt het debat hierover gevoerd.

  • Mahalie Stackpole (CC by-SA 2.0) Mahalie Stackpole (CC by-SA 2.0)

In Chili worden jaarlijks meer dan driehonderdduizend illegale abortussen gepleegd. Die zijn tegelijkertijd de oorzaak en het gevolg van andere sociale problemen.

Carolina Carrera van de vrouwenrechtenorganisatie Corporación Humanas noemt de huidige wetgeving die abortus onder alle omstandigheden verbiedt, een schending van de mensenrechten. “Vrouwen plegen abortus onder onveilige omstandigheden en dat brengt psychologische en fysieke risico’s met zich mee.”

Bovendien stimuleert de strenge wetgeving de illegale handel in de abortuspil Misoprostol (RU486). Het middel wordt er tegen exorbitant hoge prijzen verkocht, zegt Carrera.

Gevangenisstraf

Claudia (24) ging naar een huis ergens in de heuvels van de havenstad Valparaíso, 140 kilometer ten noordwesten van Santiago, om het middel te kopen. “Het was een gevaarlijke plek. Ik moest bijna 600 dollar (500 euro) betalen. Toen ik om me heen keek, dacht ik: wie moet ik bellen als me iets overkomt? Een ambulance, de politie? Dat kon niet, want dan zou ik in de gevangenis belanden.”

In Latijns-Amerika, waar de Rooms-katholieke Kerk nog steeds grote invloed heeft, is abortus bijna overal illegaal.

Op abortus staat in Chili een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. In Latijns-Amerika, waar de Rooms-katholieke Kerk nog steeds grote invloed heeft, is abortus bijna overal illegaal, behalve in Cuba, Uruguay en Mexico-Stad. De meeste landen staan echter wel therapeutische abortus toe in situaties als verkrachting, levensgevaar voor de moeder of ernstige geboorteafwijkingen.

Chili is een van de zeven landen in de wereld waar abortus onder elke omstandigheid verboden is. De andere landen zijn de Dominicaanse Republiek, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Malta en Vaticaanstad.

In de afgelopen tien jaar bleef het aantal vrouwen dat abortus pleegt, stabiel in Chili, zegt Ramiro Molina van het Centrum Reproductieve Geneeskunde van de Universiteit van Chili. “Ook aan de leeftijd waarop vrouwen voor abortus kiezen is weinig veranderd. De meeste abortussen komen voor bij vrouwen in de leeftijd van 25 tot 34 jaar.”

Molina zegt dat er volgens de officiële cijfers jaarlijks ongeveer 33.500 vrouwen behandeld worden voor complicaties die zich voordoen als gevolg van een abortus. Een misleidend cijfer, stelt hij, omdat dat alleen vrouwen zijn die zich melden bij een openbaar ziekenhuis voor een spoedbehandeling. Om een schatting te maken van het aantal vrouwen dat een abortus pleegt, zou dat aantal volgens hem met tien vermenigvuldigd moeten worden, tot 335.000.

Morning-afterpil

Twaalf procent van de moedersterfte in de regio is een gevolg van een onveilige abortus.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vonden er in 2008 in de hele wereld naar schatting 21,6 miljoen onveilige abortussen plaats. In 4,4 miljoen gevallen zou het om abortussen in Latijns-Amerika gaan. Twaalf procent van de moedersterfte in de regio is een gevolg van een onveilige abortus.

De regering van de socialistische Chileense president Michelle Bachelet, die sinds maart aan de macht is, wil een debat over abortus in situaties waarin sprake is van verkrachting, mogelijke moedersterfte of ernstige geboorteafwijkingen. Bachelet heeft eerder gezegd dat abortus in Chili nog dit jaar gedecriminaliseerd wordt.

Tijdens haar eerste termijn (2006-2010), keurde Bachelet de verspreiding van morning-afterpil via gezondheidscentra goed voor alle vrouwen en meisjes ouder dan 14 jaar. Of de pil ook daadwerkelijk verstrekt wordt, hangt af van de plaatselijke politiek die verantwoordelijk is voor de betreffende overheidscentra.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.