Drastische vermindering afvalproductie dringt zich op

Groeiende afvalberg kost jaarlijks 640 miljard dollar tegen 2050

Jas Min / Unsplash

De wereldwijde productie van afval klokte vorig jaar af op 2,3 miljard ton en dat cijfer blijft gestaag stijgen.

Tegen 2050 zal het stedelijke afval met twee derde groeien en de kost bijna verdubbelen, blijkt uit projecties van de VN. Een drastische vermindering van de afvalproductie dringt zich op, en daarmee kan geld verdiend worden.

De wereldwijde productie van afval klokte vorig jaar af op 2,3 miljard ton en dat cijfer blijft gestaag stijgen. Het VN-milieuprogramma UNEP voorspelt dat de wereld in 2050 zelfs 3,8 miljard ton aan afval zal produceren.

Al dat afval ophalen, dumpen of verwerken komt met een flink prijskaartje: zo’n 252 miljard dollar in 2020. Maar dat zijn enkel de rechtstreekse kosten. Als ook de verborgen kosten van vervuiling, gezondheidsproblemen en klimaatverandering worden meegeteld, stijgt de rekening naar 361 miljard dollar per jaar.

Als de wereld niet in actie schiet, zullen ook die jaarlijkse kosten tegen 2050 blijven stijgen, waarschuwt UNEP. Het agentschap voorspelt een jaarlijkse kost van maar liefst 640,3 miljard dollar - bijna een verdubbeling.

Ontkoppelen van groei

Om zo’n scenario te vermijden, moeten regeringen inzetten op afvalvermindering en een beter afvalbeheer. Zo kunnen ze de kosten beperken tot 270,2 miljard dollar per jaar. En kan nog veel beter als de landen inzetten op een circulaire economie die economische groei en afvalproductie loskoppelt. Zo’n aanpak kan zelfs leiden tot een nettowinst van 108,5 miljard dollar per jaar.

‘De cijfers in dit rapport tonen aan dat de wereld dringend moet overschakelen naar een zero waste-aanpak en het afvalbeheer moet verbeteren om aanzienlijke vervuiling, broeikasuitstoot en negatieve gevolgen voor de volksgezondheid te voorkomen’, zegt Zoë Lenkiewicz, hoofdauteur van het UNEP-rapport. ‘Vervuiling door afval kent geen grenzen, dus het is in ieders belang om zich in te zetten voor afvalpreventie en te investeren in afvalbeheer waar dit ontbreekt.’

Het goede nieuws, zegt Lenkiewicz, is dat de oplossingen al  beschikbaar zijn en klaar om opgeschaald te worden. ‘Wat nu nodig is, is sterk leiderschap om de richting en het tempo te bepalen dat nodig is, en om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.