90 procent van de viskwekerijen zal de gevolgen van de klimaatverandering voelen

Ook kweekvis krijgt dreun van milieu- en klimaatcrisis

Ekrem Canli / Wikimedia Commons

Aquacultuur van zalm in de buurt van Klaksvík op de Faeröer-eilanden.

Niet alleen wilde vis heeft steeds meer te lijden onder de klimaatverandering: ook 90 procent van de viskwekerijen zal de gevolgen voelen. Vooral in de VS, China en Thailand worden de gevolgen nog vaak onderschat, blijkt uit onderzoek dat verschenen is in Nature.

De studie in Nature Sustainability onderzoekt de gevolgen van de klimaatverandering en andere “ecologische stressfactoren” voor de viskwekerij, waaronder algenbloei, zeespiegelstijging, veranderende temperaturen en blootstelling aan pesticiden.

Waar de visvangst op zee doorgaans kwetsbaarder is voor de stijgende temperatuur van het water en verzuring, zijn kwekerijen met name gevoeliger voor de effecten van ziekten en hypoxie, de lage zuurstofniveaus in het water.

‘Milieuproblemen geven niet om nationale grenzen.’

Grote wereldwijde producenten als China en de VS zijn zich vaak nog onvoldoende bewust van de bedreigingen voor hun aquaculturen, stelt het onderzoek. En veel landen zoals Bangladesh, Guatemala en Honduras beschikken niet over de capaciteiten om zich aan te passen. 

Over grenzen heen

‘Milieuproblemen geven niet om nationale grenzen’, zegt Ben Halpern, professor aan UC Santa Barbara. ‘Ze worden verplaatst door lucht, water, soorten en mensen, waardoor land met zee en ecosysteem met ecosysteem worden verbonden.’

‘We kennen nog maar het topje van de ijsberg wat betreft de links tussen ecologische stressoren en hoe ze zowel de productie als de veiligheid negatief kunnen beïnvloeden’, zegt Ling Cao, professor Mariene Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Xiamen China.

De wetenschappers pleiten voor meer internationale samenwerking om de ecosystemen te beschermen die de visproductie onderbouwen. Daarnaast moet meer diversificatie de productie veerkrachtiger maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.