Jeugd komt in opstand tegen uitzichtloze situatie

Protesten scholieren in Marokko houden aan

Bron: Youtube (alayoum24)

 

De nationale protesten van de scholieren in Marokko gaan hun tweede week in. De betogers zijn tegen het besluit van de regering om de zomertijd te handhaven.

Het besluit van de regering heeft ervoor gezorgd dat de scholieren zich onveilig voelen. Door de nieuwe tijd moeten de scholieren in het donker naar school. In het Noord-Afrikaanse land is er weinig straatverlichting en zijn sommige wijken berucht om criminele activiteiten. Bovendien hebben de scholieren slechts één uur middagpauze in plaats van de gebruikelijke twee uur. Daardoor kunnen de meeste scholieren voor het middageten niet terugkeren naar huis.

De week van prostesten verliep zo goed als geweldloos, behalve in het gemilitariseerde Al Hoceima.

De week van prostesten verliep zo goed als geweldloos, behalve in het gemilitariseerde stad Al Hoceima. Daar verjaagden de ordetroepen de studenten met geweld, en legde de regering in Rabat de verantwoordelijkheid neer bij de lokale autoriteiten. Door hen de bevoegdheid te geven om zelf de schooltijden te bepalen, hoopte de centrale overheid een einde te maken aan de protesten.

Al Hoceima is sinds 1958 tot een militaire zone verklaard door een koninklijk decreet. Tegenwoordig is deze status te zien in het aantal veiligheidsdiensten in de provincie. Op elke hoek van de straat bevindt zich een politiebusje. Dat hebben ook buitenlandse journalisten opgemerkt zoals Koen Greven, die afgelopen zomer het land werd uitgezet nadat hij Al Hoceima had bezocht.

De provincie wordt ook gekenmerkt door het hoge aantal checkpoints. Ook worden kritische buitenlandse politici de toegang tot de provincie verboden. Zoals in april dit jaar gebeurde met de Nederlandse politici Kati Piri en Lilianne Ploumen.

Het besluit van de regering was echter niet voldoende om de leerlingen terug in de schoolbanken te krijgen. Maandag waren er massale protesten in bijna alle provincies van het koninkrijk. Anders dan voorheen besloten de ordetroepen in meerdere steden geweld te gebruiken tegen de jonge betogers.

Op sociale media circuleerden gisteren video’s van de confrontaties met de ordetroepen en de slachtoffers die zij maakten. Een video van een scholiere in Meknes die een zware hoofdwond opliep, ging viraal op social media. Niet lang daarna kwam de Marokkaanse politie met een verklaring waarin ze ontkende betrokken te zijn bij het geweld tegen de scholieren. Volgens de politie is een onderzoek naar het voorval gestart.

Ook in de Saharaanse stad Laayoune waren confrontaties tussen scholieren en Marokkaanse ordetroepen. In het belegerde Al Hoceima gingen de scholieren opnieuw de straat op. In Rabat werd de Marokkaanse vlag in brand gestoken en vertrappeld, verschillende vlaggenpalen langs de weg werden uit de grond gerukt.

Critici zeggen dat de scholieren zich niet alleen beperken tot het afschaffen van de zomertijd. Dat is niet onlogisch, het onderwijs in het koninkrijk behoort tot één van de slechtste in de wereld. Bovendien heeft de jeugd een uitzichtloze toekomst in een land waar de universiteiten de afgelopen jaren vooral werklozen hebben geproduceerd. In Marokko wordt al jaren geroepen om het staatsonderwijs te hervormen opdat leerlingen in de toekomst een eerlijke kans maken op de arbeidsmarkt. Of dit zich gaat evolueren in een eisenpakket is nog maar de vraag, vooral na het geweld afgelopen maandag lijkt de jonge betogers te hebben afgeschrikt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.