Réunion binnenkort gekoeld met koud oceaanwater

De Franse energiegroep GDF Suez en zijn dochterbedrijf Climespace willen nog dit jaar van start gaan met een project voor de levering van koelte aan het eiland Réunion. Bron van die koelte is het diepe water van de Indische Oceaan. 

Bouba (cc-by-sa-2.5)

Kenmerkend voor de geografische omgeving van Réunion is de grote diepte van de oceaan vlakbij de kust.

Réunion ligt in de Indische Oceaan, ten oosten van Madagascar. Het is een Frans departement en maakt deel uit van de Europese Unie. Momenteel is Réunion voor tweederde van zijn elektriciteitsproductie afhankelijk van steenkool en stookolie. Het koeltenet kan dit gedeeltelijk vervangen door een lokale, permanent beschikbare bron van duurzame energie: koud oceaanwater.

Het koude water moet een capaciteit van ongeveer 40 megawatt vervangen.

Het koude water moet een capaciteit van ongeveer 40 megawatt vervangen, die nu wordt gebruikt voor de klimaatregeling van gebouwen zoals de internationale luchthaven en een toekomstige centrale winkelomgeving in Saint-Denis.

Bij de start van het project zullen een vijftigtal grote openbare en privégebouwen in twee gemeenten op Réunion worden gekoeld met oceaanwater.

Samen met een andere dochter, Cofely Filipijnen, heeft GDF Suez onlangs ook de eerste stappen gezet voor een koelteproject op de Filipijnen.

Goedkoper op termijn

Kenmerkend voor de geografische omgeving van Réunion is de grote diepte van de oceaan vlakbij de kust. Dit maakt het mogelijk om op een diepte van 1000 meter water met een temperatuur van 5 graden Celcius op te pompen, op hooguit 6 kilometer van de kust.

Via warmtewisselaars moet dit zeewater een circuit met zoet water koelen. GDF Suez wil dit koele water aanvankelijk aanbieden tegen een prijs vergelijkbaar met die van traditionele elektrische klimaatregeling, maar wanneer de stroomprijzen op termijn stijgen, zal het koeltenet prijsvoordeliger worden.

De aanleg van het koeltenet zal ongeveer 150 miljoen euro kosten. De werken zullen naar schatting ongeveer anderhalf jaar duren. Zowel de Europese Unie als Ademe, de Franse organisatie ter ondersteuning van duurzame energie, zijn verzocht om 58 procent  van die investeringskosten op zich te nemen. Er wordt ook gestreefd naar samenwerking met lokale organisaties.

Het koeltenet moet de lokale energiefacturen op lange termijn flink goedkoper maken. De aanleg ervan zal vier jaar lang een honderdtal arbeidsplaatsen opleveren. Op piekmomenten kunnen er zelfs 400 mensen aan het werk zijn. Het gebruikte systeem, ‘sea water air conditionned’ (Swac) wordt al gebruikt door een hotel in Bora-Bora (Polynesië) en op Hawaii, zij het op een veel bescheidener schaal.

Lagere onderhoudskosten

De Franse staat is de grootste aandeelhouder van GDF Suez. In Oost-Azië bezit de groep al het stedelijke koeltenet van het Maleise Cyberjaya. Op de Filipijnen werkt de groep samen met het plaatselijke Cyberzone Properties, een dochteronderneming van Filinvest Land.

Samen gaan ze een centrale voor koudwaterproductie bouwen voor de koeling van vijftien gebouwen, samen goed voor 390.000 vierkante meter, in de ICT-cluster Northgate Cyberzone in Alabang, een deel van Manila.

Dit project is goed voor een investering van 24 miljoen euro. Cofely zal de installatie alvast de eerste twintig jaar uitbaten en hiervoor energie uit hernieuwbare bronnen gebruiken. De gebruikte technologie moet het huidige energieverbruik met de helft verminderen, al moeten vooral de lagere onderhoudskosten het verschil maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.