Zuidelijk Afrika zet zich schrap voor krachtigste orkaan in twintig jaar

Public domain (CC0)

 

Noodweer in Mozambique, Malawi en Zuid-Afrika heeft al meer dan honderd levens gekost, en de echte storm moet nog aan land komen. Vooral Mozambique vreest een “worst case scenario”.

De tropische cycloon Idai veroorzaakte al plotse overstromingen die tot heel wat doden leidden in de drie landen. Mozambique telde het grootste dodental met 66 mensen, gevolgd door Malawi met 45 doden en Zuid-Afrika met 4 slachtoffers.

Mozambique

Vooral Mozambique wordt zwaar getroffen. Nog voor de storm aan land kwam werden al bijna zesduizend huizen vernield en geraakten vijftienduizend gezinnen dakloos.

De regering vreest daarbij voor een “worst case scenario”: windsnelheden tot 225 kilometer per uur gecombineerd met zware neerslag, maar vooral een enorm stormtij van vier meter hoogte.

Ter hoogte van de laaggelegen havenstad Beira, waar een half miljoen mensen wonen, kan dat zelfs meer dan zes meter worden, met golven tot twaalf meter hoog.

Het is niet voor het eerst dat Mozambique getroffen wordt door hevige cyclonen. Bij de doortocht van Eline in 2000 kwamen 350 mensen om het leven en raakten 650.000 mensen dakloos.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift