Brazilianen krijgen zes maanden meer om wapens in te leveren

Braziliaanse burgers hebben de voorbije zes maanden bijna een kwart miljoen wapens ingeleverd. De regering heeft de ontwapeningscampagne met nog eens een half jaar verlengd.


Aan de campagne, een initiatief van de niet-gouvernementele organisatie Viva Rio, werken naast de federale regering onder meer de politie, het leger en regionale en plaatselijke besturen mee. Maar er doken pas echt veel wapens op toen ook kerken en burgerorganisaties depots openden waar mensen hun schiettuigen kwijt kunnen zonder angst voor vervolging.

Volgens de initiatiefnemers loopt in enkele staten het aantal doden als gevolg van vuurgevechten of ongevallen met wapens al terug.

Brazilianen die hun wapens inleveren, krijgen een vergoeding van 25 tot 80 euro, afhankelijk van het kaliber. Antonio Rangel Bandeira, de coördinator van het ontwapeningsprogramma Viva Rio, gelooft dat er nog veel meer wapens kunnen worden opgehaald als er meer sociale organisaties bij het initiatief betrokken worden. Bij de start van de campagne in juli was op 80.000 wapens gemikt.

Op Colombia na is Brazilië het meest gewelddadige land van Zuid-Amerika. Elk jaar sterven er in Brazilië meer dan 40.000 mensen bij ongevallen of conflicten waarbij vuurwapens in het spel zijn. Eind 2003 stemde het Braziliaanse parlement een wet die burgers verbiedt wapens te dragen. In oktober 2005 komt er een referendum over de vraag of de overheid de verkoop van vuurwapens moet verbieden. Maar enquêtes laten zien dat een aanzienlijk deel van de Brazilianen die een vuurwapen bezitten, voorlopig niet van plan is dat in te leveren.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.