Eindspurt naar een drugsvrij Thailand

Volgende week moet de drugsmaffia in Thailand voorgoed uitgeteld zijn. Om die door premier Premier Thaksin Shinawatra opgelegde deadline te halen, hebben de bijna 40 Thaise overheidsinstanties die betrokken zijn bij de strijd tegen verdovende middelen, er de afgelopen weken nog eens goed de zweep opgelegd. De resultaten zijn indrukwekkend, maar mensenrechtenorganisaties blijven klagen over de prijs van het succes.



Volgens de Thaise media heeft het Bureau tegen Witwaspraktijken tussen 1 oktober en 3 november beslag gelegd op 65 miljoen baht (1,4 miljoen euro) aan bezittingen van 33 vermeende drugshandelaars. Premier Thaksin wil dat voor begin december meer dan 60 grote handelaars financieel in de tang worden genomen, om helemaal schoon schip te maken.

Die aanpak werkt, zegt Chatchai Suthiklom, de adjunct-secretaris-generaal van het Thaise Bestuur voor Drugsbestrijding. Veel leveranciers hebben hun activiteiten stilgelegd en zijn gedwongen de regio’s waar ze actief waren te verlaten doordat ze have en goed dreigden te verliezen. Nu gaan we achter de leveranciers in grote steden als Bangkok aan, en achter de mensen die samenwerken met de drugshandelaars aan de grens met Birma. Chatchai acht de deadline van 1 december haalbaar.

Ook de drugsgebruikers merken dat de actie effect heeft. De prijs van amfetamines of ‘ya baa’, de drugssoort waarom de campagne draait, is gestegen tot 300 baht (6,4 euro) per pil. Voordat Thaksin in februari zijn oorlog tegen de drugs lanceerde, bedroeg de prijs amper een derde van dat bedrag. In juni, toen de campagne halverwege was en het aanbod de scherpste duik maakte, verviervoudigde de prijs zelfs even.

Begin dit jaar gebruikte 1 op 17 Thais ouder dan 15 amfetamines, schat het UNDCP, het drugsbureau van de VN. Laboratoria net over de Birmaanse grens leverden elk jaar 500 tot 700 miljoen pillen aan afnemers in Thailand.

Volgens Yngve Danling, een medewerker van het UNDCP, is de Thase anti-drugscampagne in een aantal opzichten een groot succes. De leveranciers moeten hun voorraden opslaan omdat ze niet langer de grens over raken.

Maar mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op de keiharde aanpak van alle verdachten. De eerste fase van de campagne, begin februari tot eind april, kostte 2.245 mensenlevens. Normaal worden in Thailand maar 400 moorden per maand geteld. De regering zegt dat de politie tussen februari en april maar 42 vermeende drugscriminelen doodschoot; alle andere moorden zouden te maken hebben met afrekeningen in het milieu. Begin november verweet Amnesty International de Thaise regering dat ze nog altijd geen werk heeft gemaakt van een onafhankelijk onderzoek van al die moorden.

Volgens Sunai Phasuk van Forum Asia, een regionale mensenrechtenorganisatie, houdt de Thaise politie de vinger nog altijd losjes aan de trekker. Het aantal doden in de oorlog tegen drugs kan nu al 3.500 bedragen, schat hij. Maar dat kan niet geverifieerd worden omdat de regering niet langer inzage verschaft in de overlijdensberichten.

De bedenkingen van de mensenrechtenorganisaties vinden weinig weerklank bij de Thaise bevolking. Die juicht de harde aanpak toe. Ondanks de zware mensenrechtenschendingen staat bijna 99 procent van het publiek achter de anti-drugscampagne, gelooft Jaran Ditapichai van de Nationale Mensenrechtencommissie. Het UNDCP zegt dat het ervan uitgaat dat de Thaise regering de mensenrechten respecteert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.