Genetisch gemodificeerde gewassen staan er goed voor in Europa

De biotechnologie-industrie zit aan tafel met de beleidsmakers van Europa. De biotech-multinationals hopen op een snelle toelating van nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen. Terwijl bedrijven als Monsanto, Dow, DuPont en BASF actief deelnemen aan het besluitvormingsproces, lijkt er voor organisaties die kritisch staan ten opzichte van genetische modificatie geen plaats aan de vergadertafel.
“Het lijkt erop dat de Europese Commissie haar relatie met de industrie meer waardeert dan haar relatie met hen die opkomen voor de rechten van mens en milieu”, zegt Adrian Bebb van milieuorganisatie Friends of the Earth (FoE).

Overleg


In Europa is de weerstand tegen genetisch gemanipuleerd voedsel nog steeds groot. Veel gewassen wachten al lang op toelating tot de Unie. In 2006 stuurde de belangenorganisatie van de Europese biotechindustrie EuropaBio daarom een brief naar voorzitter Barroso van de Europese Commissie. EuropaBio waarschuwde Barroso dat er een onwerkbare politieke situatie was ontstaan, waardoor bedrijven geen kans kregen te bewijzen dat het publieke belang gediend werd met werken met genetisch gemodificeerde gewassen.
In reactie op deze brief werd een aantal ontmoetingen gepland met EuropaBio, om de problemen te bespreken. Aan dat overleg neemt ook de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA deel. Volgens Bebb werken de Commissie, de EFSA en de industrie te veel samen en is dat niet altijd in het publiek belang. “De commissie wil stappen maken en meer gemodificeerde gewassen in Europa zien te krijgen. Dat is ongeveer precies wat de industrie graag wil.”

Aanvragen


Organisaties die zich verzetten tegen de toelating van gemodificeerde gewassen vinden dat de Commissie de biotechnologische industrie onnodig de helpende hand toesteekt. Hoewel binnen de officiële richtlijnen geopereerd wordt, helpt de Commissie bedrijven bij het opstellen van toelatingsaanvragen. Volgens Frédéric Vincent, woordvoerder van de Europese Commissie, is er geen sprake van een geheime agenda. De Commissie doet gewoon haar werk.
Marco Contiero van Greenpeace vindt het logisch dat bedrijven advies krijgen bij het doen van een aanvraag. Maar daarbij moet vermeden worden dat functionarissen aanvragen actief ondersteunen.
Milieuactivisten vinden dat ook de EFSA partijdig opereert en onvoldoende onderzoek doet naar de mogelijke gevolgen van de teelt van gemodificeerde gewassen. De richtlijnen die de EFSA hanteert zijn volgens verschillende organisaties ontoereikend. Volgens Contiero is onvoldoende duidelijk wat de gevolgen van voor de genetische structuur van planten en dieren zijn bij blootstelling aan genetisch gemodificeerde organismen. Te gek voor woorden, vindt Contiero.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.