Hervorming erfrecht belooft einde bruidsschatdrama's

Het Indiase parlement buigt zich binnenkort over een wet die hindoevrouwen dezelfde erfenisrechten geeft als hun mannelijke verwanten. Experts geloven dat die wetswijziging de bruidsschat en alle menselijke drama’s die ermee samenhangen, grotendeels kan doen verdwijnen uit India.
De Hindu Succession Bill 2004 wijzigt een wet uit 1956 die bepaalt dat familiebezit alleen naar mannelijke verwanten kan gaan. De nieuwe regel waarbij mannelijke en vrouwelijke erfgenamen dezelfde rechten krijgen, zal alleen gelden voor ‘voorouderlijk’ familiebezit als akkers en de ouderlijke woonst

Nirmala Seetharaman, een lid van de Nationale Commissie voor Vrouwen (NCW), een overheidsinstelling, denkt dat de wet grotendeels komaf zal maken met de in India wijdverbreide gewoonte bij een huwelijk een forse bruidsschat te vragen aan de familie van de bruid. De praktijk is al langer dan 40 jaar wettelijk verboden, maar blijkt niet uit te roeien. Arme gezinnen met dochters steken zich voor zo’n bruidsschat diep in de schulden. Geweld tegen vrouwen die niet genoeg geld meebrengen, is geen zeldzaamheid. Ook de hoge sterftecijfers bij Indiase meisjes en de afdrijving van vrouwelijke foetussen houdt verband met de bruidsschatproblematiek. Als vrouwen recht krijgen op een eerlijk deel van de familiebezittingen, is er nauwelijks nog een reden om een bruidsschat te vragen of met de betaling ervan in te stemmen, zegt Seetharaman.

Andere vrouwenrechtenactivisten eisen dat de wetgever nog verder gaat, en meteen vastlegt dat nieuw verworven bezittingen ook gelijk verdeeld worden tussen vrouwelijke en mannelijke erfgenamen. Maar daar aarzelen veel politici. Een groot deel van de Indiase bedrijfswereld wordt gecontroleerd door families, waarbij ondernemingen in de regel van vader op zoon overgaan, terwijl dochters buiten spel blijven. Als vrouwen ook aanspraak kunnen maken op familiebedrijven, dreigen er nog veel meer erfenisgeschillen die bedrijven geruime tijd stuurloos maken.

De nieuwe wet zal van toepassing zijn op alle Indiase hindoes - veruit de belangrijkste geloofsgroep in het land - en ook op jains, sikhs en boeddhisten. Die drie kleinere religies zijn volgens de Indiase wetgever uit het hindoeïsme ontstaan. Voor moslims en christenen gelden aparte erfenisregels – ook huwelijken en andere persoonsgebonden aangelegenheden zijn voor die geloofsgemeenschappen apart geregeld. Er gaan wel stemmen op om een wetgeving uit te werken die alle Indiërs gelijk zou behandelen in erfeniszaken. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.