Hoe geloofwaardig zijn de Pakistaanse verkiezingen?

Human Rights Watch haalt scherp uit naar de Pakistaanse president Musharraf, omdat hij met zijn repressieve politiek de geloofwaardigheid van de komende verkiezingen op 18 februari ondermijnt.
‘Een echte verkiezingscampagne is onmogelijk als het militaire regime van een land het legitieme rechtssysteem opheft, de geautoriseerde rechters vervangt door eigen aanhangers en critici arresteert’, zegt Brad Adams, Azië directeur bij Human Rights Watch. De International Crisis Group sluit zich daarbij aan en noemt de komende verkiezingen een farce.
De Pakistaanse militairen hebben sinds de staatsgreep in 1999 opeenvolgende verkiezingen gemanipuleerd. In 2007 zag het er naar uit dat Pakistan op weg was naar een vrije rechtspraak en eerlijke verkiezingen, met de toenemende onafhankelijkheid van het nationale rechtssysteem. De hoop werd van tafel geveegd toen Musharraf de noodtoestand uitriep op 3 november 2007, en een groot aantal rechters en critici arresteerde.

Kritiek op Bush en Brown


Human Rights Watch bekritiseert de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die president Pervez Musharraf als een onmisbare bondgenoot beschouwen in de ‘strijd tegen terrorisme’, maar er niet in slagen om hem te dwingen tot gerechtigheid in eigen land.
‘In andere delen van de wereld eisen de VS en het Verenigd Koninkrijk expliciet een onafhankelijke rechtsstaat maar als het op Musharraf aankomt, hanteren president Bush en premier Brown een dubbele maatstaf’, zegt Brad Adams.

Verhoogde spanningen


De speurders van Scotland Yard meldden recentelijk dat oppositieleidster Benazir Bhutto op 27 december 2007 stierf als gevolg van de explosie bij een zelfmoordaanslag na een manifestatie in Rawalpindi. De Pakistaanse Volkspartij (PPP) blijft zich verzetten tegen de uitspraak van Scotland Yard en zegt dat Bhutto stierf aan een schotwonde. Bhutto’s overlijden verhoogde de spanningen in Pakistan en leidde tot het uitstel van de parlementsverkiezingen  van 8 januari naar 18 februari 2008.
Vorige zaterdag (9 februari 2008) kwamen meer dan 25 mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag tijdens een bijeenkomst van de Awami Nationale Partij (ANP) in de Pakistaanse stad Charsadda. Volgens de Pakistaanse krant Daily Times is de ANP ervan overtuigd dat de aanslag van zaterdag specifiek gericht was op de partijtop.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.