Links wint presidentsverkiezingen El Salvador

Mauricio Funes, de kandidaat van de voormalige rebellenbeweging FMLN, heeft de presidentsverkiezingen van zondag in El Salvador gewonnen. Hij kreeg ongeveer 51,2 % van de stemmen achter zijn naam, terwijl zijn rivaal Rodrigo Avila van de regerende Arenapartij 48,7 procent haalde. Avila heeft zijn nederlaag al toegegeven. El Salvador krijgt voor het eerst in zijn geschiedenis een linkse regering.
Funes, een voormalig televisiejournalist, riep zichzelf vannacht al als president uit. Zijn aanhangers vierden de overwinning op straat. “Dit is de gelukkigste nacht van mijn leven”, reageerde Funes. “Het is ook de nacht van de grootste hoop voor El Salvador.” Funes verzekerde ook dat hij rekening wil houden met de standpunten van de conservatieve Arenapartij en dat die partij “gerespecteerd” zal worden. Arena had de voorbije 18 jaar geen presidentsverkiezingen verloren.
De Arenapartij probeerde de Salvadoraanse kiezers tijdens de campagne angst aan te jagen met haar slogan “Ik lever mijn land niet uit”. Die verwees naar het guerrillaverleden van het linkse Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN). Bij de burgeroorlog tussen het Salvadoraanse leger en de linkse rebellen kwamen tussen 1980 en 1991 meer dan 70.000 mensen om. Na een door de VN gesteund vredesverdrag vormde het FMLN zich om tot politieke partij.
Funes zelf, die niet meevocht in de burgeroorlog, werd door Arena op één lijn geplaats met Fidel Castro en afgeschilderd als een pion van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Zelf legde de linkse presidentskandidaat tijdens de campagne de nadruk op zijn gematigde opvattingen. Hij kondigde ook aan dat hij goede relaties wil met de VS, vroeger de ideologische boeman van het FMLN. Maar toch slonk de ooit comfortabele voorsprong van Funes in de peilingen de voorbije weken snel weg.
De nieuwe president staat voor een zware opgave. El Salvador lijdt onder een zware economische crisis. Die nog wordt aangescherpt door de recessie in de VS, waar 90 procent van 2,9 miljoen geëmigreerde Salvadoranen woont. Het geld dat die naar huis zenden, was in 2008 goed voor 17 procent van het bruto binnenlands product. Het land is ook in de greep van het geweld. Door het hoge aantal maffia-activiteiten, bendeoorlogen en persoonlijke afrekeningen telt El Salvador nu 61 moorden per 100.000 inwoners.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.