Polio slaat terug vanuit Jemen

Kinderverlamming is zo goed als uitgeroeid en kan in 2005 helemaal verslagen zijn, klonk het vorig jaar nog zegevierend uit de mond van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Maar de ziekte slaat terug. Jemen, in 1996 poliovrij verklaard, telt momenteel weer minstens 179 gevallen van een bijzondere ernstige variant. De WGO vreest dat de epidemie overslaat naar andere landen.






179 gevallen klinkt misschien niet zo alarmerend, maar het is het wel in een land dat negen jaar geleden meende de strijd tegen kinderverlamming voorgoed te hebben gewonnen. De ziekte is nu weer vrij algemeen verspreid: er zijn gevallen gemeld in 11 van de 21 provincies, met de hoogste concentratie aan het toeristisch centrum aan de Rode Zee Hodeidah. Het gaat bovendien om een bijzonder ernstige vorm van polio.

Jemen kampt met een vrije zware epidemie, bevestigt WGO-vertegenwoordiger Oliver Rosenbauer. Het blijft volgens hem mogelijk om het virus relatief snel te stoppen. De WGO leverde Jemen 6 miljoen dosissen van het allernieuwste poliovaccin. Maar tegelijk vreest de WGO dat het virus zal overslaan naar andere landen.

In 1988 kwam de verraderlijke ziekte die het zenuwstelsel aantast en kinderen verlamt nog in 125 landen voor. Vorig jaar rond deze tijd was dat aantal teruggebracht tot zeven: India, Pakistan, Afghanistan en Egypte, waar toen voor de vier landen samen nog maar 22 gevallen werden geteld, Sudan en zorgenkindjes Nigeria en Niger waar de vaccinatiecampagnes door allerlei geruchten achterlagen op schema en een plotse uitbraak meer dan 500 kinderen verlamde.

Het poliovirus in Jemen is hetzelfde als de variant die in Sudan en Nigeria woedt. Jemen gelooft dat vluchtelingen uit die landen het met zich mee hebben gebracht. Veel Jemenieten verwijten hun regering dat ze bezoekers niet test voor ze het land binnen mogen. Maar de Jemenitische premier AbdulQader Bajammal schuift de schuld op illegale migranten.

Jemen is zelf alleszins medeverantwoordelijk voor de nieuwe opstoot. Vele inwoners weigerden begin de jaren negentig zich te laten inenten na geruchten dat achter de vaccinatiecampagne een complot schuilging om aids te verspreiden of mensen onvruchtbaar te maken. Gelijkaardige geruchten lagen vorig jaar nog aan de basis van de tegenvallende vaccinatieresultaten in bepaalde streken van Nigeria. Intussen loopt weer een vaccinatiecampagne, maar gezondheidsambtenaren geven toe dat tot op heden maar 60 procent van de bevolking beschermd is. Het ministerie van Gezondheid krijgt nu steun van zo’n 35.000 vrijwilligers die van deur tot deur gaan om mensen te overtuigen hun kinderen te laten inenten. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.