Salvadoranen zoeken honderden verdwenen emigranten

De Salvadoraanse Ana Celaya zoekt haar zoon Rafael, die zeven jaar geleden in Mexico verdween toen hij op weg was naar de VS. Haar verhaal lijkt sterk op dat van de verwanten van honderden anderen migranten uit Midden-Amerika die vermist raakten bij de doortocht door Mexico.
“Zit hij in de gevangenis? Leeft hij nog? Ik weet al zeven jaar niets meer van Rafael en niemand kan mij goede tips geven”, zegt Celaya. Twee van haar overige zonen wonen in de VS, een is in El Salvador gebleven. Celaya maakt deel uit van de Karavaan van de Hoop, een groep van 26 Salvadoraanse vrouwen die door het zuiden van Mexico reist in de hoop iets over hun vermiste familieleden  te vernemen.
“We zien dat dit land onze emigranten slecht behandelt, dat de overheid en criminelen hen aanvallen, beroven en folteren”, zegt Lucy de Acevedo, een van de andere moeders. “De wetten lijken hier alleen op papier te bestaan.” Haar broer werd in 2000 vermoord door een groep delinquenten. Hij was amper 19.
De Acevedo is secretaris van het Comité van Overleden en Vermiste Familieleden van El Salvador. In de registers van de ngo staan al namen van minstens 238 Salvadoranen die de voorbije tien jaar in Mexico verdwenen zijn.

Alle mogelijke informatie


De Karavaan van de Hoop begon zijn vijfdaagse reis maandag. Dinsdag werden ze in Tapachula, hoofdstad van Chiapas, door de federale politie en het Nationale Instituut voor de Migratie (INM) ontvangen. Op 10 maart hebben ze een nieuwe afspraak. De Mexicaanse autoriteiten beloofden tegen dan alle mogelijke informatie te verzamelen over aangehouden, gestorven of vermiste personen uit Midden-Amerika. “Als ze woord houden, is er tenminste enige hoop dat ik mijn zoon terugvind”, zegt Celaya, die de verdwijning al meer dan 6 jaar geleden aangaf bij de Mexicaanse politie.
Mexico is een traditioneel doorgangsland voor migranten uit Zuid- en Midden-Amerika, en in mindere mate ook uit Azië en het Midden-Oosten, die naar de Verenigde Staten willen. Ze worden er slachtoffer van allerlei misbruiken, zeggen humanitaire organisaties. President Felipe Calderón, die eind 2006 aan de macht kwam, had beterschap beloofd voor de immigranten, maar de misbruiken gaan nog steeds door en regelmatig wordt melding gemaakt van politieagenten en soldaten die op vreemdelingen schieten.

VN-Mensenrechtenraad


Deze week onderging Mexico zijn eerste Universeel Periodiek Onderzoek van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. De werkgroep, met vertegenwoordigers van 60 landen, was zeer kritisch voor de aanhoudende schendingen van de mensenrechten van immigranten in Mexico.
Volgens de Nationale Commissie voor de Mensenrechten in Mexico mogen alleen INM-agenten migranten zonder papieren aanhouden maar in werkelijkheid treden politie, leger en zelfs privébeveiligingsfirma’s op.
De migranten zijn ook vaak het slachtoffer van bendes die aan de ‘polleros’ gelieerd zijn. ‘Polleros’ loodsen migranten zonder papieren voor grof geld naar de VS. Celaya vertelt dat een van haar zonen in de VS kort na de verdwijning van Rafael verscheidene telefoons kreeg van vermeende ‘polleros’ die 3.500 dollar eisten in ruil voor diens vrijlating. Rafaels broer “kon 1.800 dollar bij elkaar krijgen maar ik heb hem uiteindelijk gezegd niets te geven zolang Rafael niet aan de telefoon kwam, wat nooit gebeurde. Dat is het laatste wat we over Rafael gehoord hebben.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.