Spaanse restaurants blijven te kleine vissen serveren

Kleine, in olijfolie gebakken visjes zijn altijd een vaste waarde geweest op de menukaart van restaurants in het zuiden van Spanje. Jonge visjes serveren mag nu niet meer. Maar de culinaire traditie is hardnekkig. De visbestanden gaan daardoor achteruit, zeggen experts.
“We hebben kleine ansjovis, kleine makreel en kleine zeebarbeel”, zegt de kelner in een restaurant in Malaga, een Zuid-Spaanse stad die bekend staat om zijn pescadito frito, een verzamelnaam voor gerechten die vooral uit kleine gebakken visjes bestaan.

Volgens een richtlijn van de Europese Unie is de vangst van te kleine vissen verboden. Heek bijvoorbeeld moet minstens 20 centimeter lang zijn, sardien en zeebarbeel minstens 11 centimeter en de ansjovis minstens 9 centimeter.

In de baai van Malaga planten veel vissoorten zich voort, zegt  Juan Antonio López van het Centrum voor Milieueducatie Aula del Mar. De vangst van vissen nog voor ze kunnen paaien, decimeert de populaties. “De ansjovis verliest terrein in de Middellandse Zee.”

In beslag genomen



Volgens Mónica Bermúdez, vertegenwoordiger van het ministerie van Visserij van de regio Andalusië, is “de consument steeds bewuster en koopt hij verse vis die voldoende groot is.” En het is niet omdat Malaga bekend staat om zijn pescadito frito, dat de restaurants te jonge vis serveren, zegt ze.

Volgens Manuel Villafaina, voorzitter van de Vereniging van Ondernemers van de Stranden van Malaga en eigenaar van een bekend restaurant, zegt dat de vangst van te jonge vis “enorm” verminderd is en nog slechts “ongeveer 2 procent van de totaal” vertegenwoordigt.

De mensen zijn nu bewuster, geeft Juan Antonio López toe, maar “er is een cultuur die er moeilijk uit te krijgen is.” Een werknemer van een restaurant, die anoniem wenst te blijven, zegt dat men in Malaga altijd kleine vis heeft gevangen en dat dit volgens hem niet het einde betekent van de visvangst. In verscheidene restaurants geven kelners toe dat ze aan vaste klanten clandestien glasgrondel (chanquete) serveren. De vangst en verkoop van deze kleine soort is sinds 1988 verboden in Andalusië. Volwassen exemplaren zijn gemiddeld 4 tot 5 centimeter en kunnen enkel gevangen worden met illegale netten die ook kleine sardienen en ansjovissen meesleuren.

Vis bij de kapper



“Het gebeurt minder dan vroeger”, maar er wordt nog steeds op glasgrondel gevist, ‘s morgens vroeg, en die wordt dan verkocht in donkere straatjes, ondanks de dreiging van zware boetes, zegt visverkoper Guadalupe Cerdón, die al vijftien jaar een kraam heeft op de Centrale Markt. “Met de glasgrondel verdien je geld”, zegt een andere verkoper. “Door de crisis zijn velen die hun werk zijn kwijtgeraakt in de bouw, beginnen te vissen.”

“Sommige klanten vertellen dat ze glasgrondel hebben gekocht bij de kapper. Het gaat van kwaad naar erger”, zegt Antonio Burgos, die al dertig jaar een viswinkel heeft. Zijn vrouw Mariló Pérez legt de schuld bij de klanten. Ze hoopt dat “onze kleinkinderen nog vis zullen kunnen eten.”

De internationale milieuorganisatie Oceana waarschuwde in een rapport begin dit jaar dat de commerciële vissoorten in de Middellandse Zee in gevaar zijn. “In 54 procent van de geëvalueerde bestanden in de Middellandse Zee is de biologische veiligheidsgrens overschreden.” Volgens Oceana zouden de ansjovis en de glasgrondel bijzondere bescherming moeten krijgen.

Volgens officiële cijfers werden dit jaar in Malaga alleen 2169 kilogram te jonge vissen en zeevruchten in beslag genomen. De meeste kwamen van andere steden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.