'Vrienden van Israël' paaien parlementariërs met snoepreisje

Vier dagen naar Israël en de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever voor driehonderd euro? Voor Europese volksvertegenwoordigers kan het. Hoe de ‘Europese Vrienden van Israël’ (EFI) de reis financieren, blijft onduidelijk.

In België en in verscheidene andere landen in Europa verspreidde EFI folders waarin parlementariërs en hun partners worden uitgenodigd voor een reis naar Israël van 5 tot 8 februari. Op het programma van wat officieel een “beleidsconferentie” heet, staan een “galadiner” in Jeruzalem met de Israëlische president Shimon Peres, bezoeken aan de zetels van een wapenproducent en andere technologiebedrijven en nog een galadiner, deze keer met premier Benjamin Netanyahu. Het bezoek valt samen met de jaarlijkse Herzliya-conferentie, een veiligheidsconferentie die meestal topmilitairen en ook hoge bezoekers uit het buitenland aantrekt.

De organisatoren bieden ook bezoeken aan Ofra, Kfar Adumim en Gush Etzion aan, nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Die nederzettingen worden als illegaal beschouwd door de Europese Unie – ze werden immers gebouwd in bezet gebied, en dat is in strijd met het internationaal recht.

N-VA

Piet de Bruyn, een Belgische senator van de N-VA, reist mee, al zegt hij dat hij kritisch staat tegenover de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. “Ik ben benieuwd hoe het wordt”, zegt hij. “Zullen ze ons hersenspoelen, of wordt het subtieler?” De Bruyn legt er de nadruk op dat hij niet als vertegenwoordiger van de Belgische Senaat deelneemt.

De Europese Vrienden van Israël werden opgericht in 2006 en zijn te vergelijken met het America Israel Public Affairs Committee (AIPAC), de machtigste lobbygroep in de VS die het voor Israël opneemt.

Hoe de reis gefinancierd wordt, is onduidelijk. De bijdrage van 300 euro kan maar een fractie van de kosten dekken, en is niet eens verplicht. Een woordvoerder van de Israëlische ambassade in Brussel zegt dat EFI voor de reis geen geld krijgt van de Israëlische regering. Volgens Marek Siwiec, een Pools lid van het Europees Parlement en bestuurslid van EFI, haalt de organisatie geld uit de private sector. Maar de namen van donoren willen Siwic en het kantoor van EFI in Brussel niet meteen geven. Daar moet eerst de raad van bestuur mee instemmen.

De website van EFI linkt naar het AIPAC en gelijkaardige organisaties in Washington, maar de woordvoerder van het kantoor in Brussel zegt dat EFI geen geld krijgt van de Amerikaanse lobbygroep.

Lobbywerk

Volgens experts investeerde Israël de afgelopen tien jaar duidelijk meer in lobbywerk in Europa en vooral in de Europese Unie. Organisaties als het Amerikaans Joods Congres, het Europees Joods Congres en B’nai B’rith hebben kantoren geopend in Brussel en relaties aangeknoopt met hooggeplaatste ambtenaren. Een van hun verwezenlijkingen was de beslissing van de buitenlandministers van de EU om Israël op te nemen in de eenheidsmarkt.

De invloed reikt tot de allerhoogste kringen. Israëlische politici die deelnamen aan de eerste beleidsconferentie van EFI in Parijs in 2008 konden daar op de koffie bij de Franse president Nicolas Sarkozy en de toenmalige Buitenlandminister Bernard Kouchner.

De Israëlische lobby moest wel gas terugnemen door het offensief dat Israël eind 2008 ontketende in de Gazastrook.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.