'Ik dacht dat het okee was om voor de Amerikanen te werken'

Ahlam Najam had gewoon werk nodig. Vorig jaar kreeg de Irakese twee kogels in het hoofd omdat ze werkte als veiligheidsagent voor het Amerikaanse bedrijf Kellogg Brown and Root (KBR). Ik weet echt niet wat ik nu moet beginnen, vertelt de 26-jarige vrouw, intussen blind en gevlucht naar Jordanië.

Tot een jaar geleden had Ahlam Najam nog een diploma en een toekomst in Irak. Nu kan ik kan niet meer terug, veel te gevaarlijk, zegt Najam in de Jordaanse hoofdstad Amman. We treffen haar in een opvangtehuis voor blinde vrouwen.

Najam werd blind nadat ze op 18 mei vorig jaar twee kogels in het hoofd kreeg. Het gebeurde ‘s ochtends, toen ze stond te wachten op een taxi die haar naar het werk zou brengen. Najam werkte amper drie maanden als veiligheidsagent bij Kellogg Brown and Root (KBR), een dochter van het Amerikaanse bedrijf Halliburton.

Er waren veel mensen die voor de Amerikanen werkten, dus ik dacht dat het wel okee zou zijn, zegt de jonge vrouw. Mijn bazen bij KBR zeiden me ook dat het niet gevaarlijk was.

Najams baas, die ze enkel kent als mijnheer Jeff, belde één keer toen Najam in het ziekenhuis lag in Hilla, op ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Bagdad. Maar toen kon ze niet antwoorden vanwege de pijn. Sindsdien heeft ze niets meer gehoord. Ik heb nog twee e-mails gestuurd naar het departement public relations van KBR. Zonder antwoord. Ik weet niet wat ik nu moet.

De jonge Irakese voelt zich bedrogen. Mijnheer Jeff en mijnheer Mark waren nochtans blij met me. Ik was altijd op tijd en ik vertrok nooit te vroeg. Nu ik ze echt nodig heb, zijn ze er niet.

Kellogg Brown and Root heeft naar eigen zeggen een website met een e-mail adres waar vragen over Iraakse werknemers binnen 12 uur beantwoord worden. IPS wachtte tevergeefs op een antwoord.

Ahlam Najam zegt dat ze weinig keuze had. Als lerares vond ze geen werk met haar diploma onderwijskunde. In Irak is de helft van de bevolking werkloos en de prijzen blijven stijgen. Vorige maand alleen al stierven meer dan 800 Irakezen als gevolg van aanslagen. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.