Voedselhulp voor Mozambique onzeker

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) waarschuwt dat het zijn huidige voedselleveringen aan Mozambique zal moeten verminderen als de donorlanden niet met nieuwe toezeggingen komen. Meer dan een half miljoen Mozambikanen hebben de komende maanden voedselhulp nodig als gevolg van aanhoudende droogte in het zuiden en het centrum van het land.






Het WFP helpt nu al 214.000 mensen in door droogte getroffen streken in Mozambique. Het gaat om bijstand die boeren moet helpen de grote droogteramp van 2002 weer te boven te komen. Daarnaast bereikt de hulporganisatie nog eens 365.000 arme Mozambikanen via gratis schoolmaaltijden, bijstand voor aids-lijders, voedsel-voor-werkprogramma’s en voedselbedelingen aan kwetsbare groepen.

Het WFP zal zijn plannen voor Mozambique bijstellen als volgende week de resultaten bekend zijn van een missie die de voedselsituatie in het land moet inschatten.

Angela Van Rynbach, WFP-directeur voor Mozambique, maakt zich zorgen dat haar organisatie niet genoeg geld zal binnenkrijgen om alle noden in Mozambique te lenigen. We hebben te weinig voorraden en hulptoezeggingen om alle huidige programma’s voort te zetten, laat staan om ze uit te breiden. Als het WFP geen bijkomende middelen kan verzamelen, moet de organisatie vanaf juli de voedselhulp aan 150.000 Mozambikanen beginnen te verminderen.

Van Rynbach maakt zich niet zomaar zorgen. Eerder deze week klaagden de Verenigde Naties dat donors nog maar 5 procent hebben toegezegd van de 7,5 miljoen dollar die nodig zijn voor het eveneens door droogte getroffen Djibouti, een klein land in de Hoorn van Afrika. De respons op een nog veel grotere recente hulpaanvraag voor Niger, waar vier miljoen mensen door de honger bedreigd worden, blijft ook uit. Eind vorige maand liet het Wereldvoedselprogramma weten dat het vier miljoen hongerlijders in Noord-Korea en 2,2 miljoen bewoners van vluchtelingenkampen in verscheidene landen zal moeten teleurstellen als de internationale gemeenschap niet met meer hulp over de brug komt.

De hulp aan Mozambique zou ook een meer structurele vorm kunnen aannemen.
Begin de jaren 90 zat het land nog volledig aan de grond als gevolg van een aanslepende burgeroorlog. Sinds het einde van die vijandelijkheden groeit de Mozambikaanse economie als kool. In de streken die gespaard worden door droogte en overstromingen, doet ook de landbouw het goed. Mozambique is onder meer een efficiënte producent van rietsuiker. Maar de Europese Unie beperkt de invoer van Mozambikaanse suiker, terwijl ze met de export van zwaar gesubsidieerde eigen suiker de markt in andere Afrikaanse landen verpest. Mozambique ziet op die manier inkomsten aan zijn neus voorbijgaan die het zou kunnen gebruiken om zelf internationaal meer voedsel aan te kopen of boeren in droge streken beter te helpen.

Zelf lijkt Mozambique zich van zijn beste zijde te willen tonen aan de donorlanden. De regering zal maar 800.000 euro uitgeven in plaats van de aanvankelijk begrote 2 miljoen euro voor de bouw van een strandvilla voor de voormalige president, Joaquim Chissano. Chissano trad eerder dit jaar af na het land 18 jaar bestuurd te hebben. Volgens minister van Financiën Manuel Chang heeft de regering andere prioriteiten. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.